Mustavalkoista valokuvaa Kiasmassa!

Vielä joskus en olisi uskonut sanovani tätä, mutta pakko se on nyt sanoa: Kiasman versio Robert Mapplethorpen retrospektiivinäyttelystä oli parempi kuin Pariisin Grand Palais’n! Kuvat saivat enemmän tilaa hengittää, joko niitä oli enemmän tai ripustus oli toimivampi, yleisvaikutelma oli ehjä ja komea.

image

Tästä näyttelystä nyt kirjoittavat kaikki, joten sen esiin nostamista voisi pitää hassuna. Mutta en puhu siitä siksi, että Mapplethorpe kuoli AIDSiin (riettaan homostelun seurauksena kuten HBL:n arvio esitti 1800-lukulaisesti), enkä kaikkien peniskuvien tai k18-huoneen tähden (nahkaa ja raippoja, no huhhuh, onko vielä muka olemassa joku makuuhuone, jossa niitä ei olisi kokeiltu?), vaan kuvien tekniikan tähden. Mikään ei olisi voinut enempää ilahduttaa kuin se, että remontin jälkeen Kiasman ensimmäinen näyttely on ihka oikeaa mustavalkoista valokuvaa. Nyt ollaan lähellä jo Ranskan ja Englannin mallia, jossa aidon hopeagelatiinivedoksen arvostus on paljon Suomea edellä. Pieni miinus näyttelylle tuleekin siitä, ettei kuvien yhteyteen ollut liitetty niiden tekniikkaa. Sen kun luulisi olevan museossa melko olennainen juttu ja kertoo minusta jonkinlaisesta asiantuntevasta suhtautumisesta kuvaan. Ellei ole ammattilainen, on vaikeaa erottaa eri valokuvatekniikoita toisistaan. Niiden merkitseminen on tähdellistä niin valokuvahistorian kuin taiteen arvostamisenkin näkökulmasta.

Suosikikseni jäivät näyttelystä odotetusti pienet 70-luvun polaroidit, jotka olivat konstailematonta ja tunnelmallista suoraa valokuvaa. Julkkikset, veistokset, Patti Smith tai penikset olivat toki esteettisesti kuvina hienoja mutta jäivät kuten aiemminkin minulle etäisiksi. Mutta peput sentään! Pari erinomaisen kaunista miehen peppua ei haitannut lainkaan näyttelykokemustani! Niitä olisin mielelläni ottanut mukaan vaikka muutaman lisääkin!

Näyttely on auki onneksi koko kesän. Suosittelen lämpimästi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s